## SPACE SCIENCE WEEK

**Committee on Astronomy and Astrophysics** 

March 18-22, 2024 .

## Hybrid Meeting

In Person at the National Academy of Sciences Building, 2101 Constitution Avenue, NW, Washington, DC Online via Zoom and Livestream

## MONDAY, MARCH 18, 2024 IN ROOM 120

## OPEN SESSION

Livestream Link: https://vimeo.com/event/4088802

## **CLICK HERE TO JOIN**

10:30 AM	Update from NASA Astrophysics (45-minute presentation)	Dr. Mark Clampin Astrophysics Division Director/NASA-SMD	
11:15 AM	NASA Astrophysics Q&A (45-minute discussion period)	Dr. Mark Clampin Astrophysics Division Director/NASA-SMD	
12:00 PM	Break (10 minutes)		
12:10 PM	Lunchtime Interagency Roundtable Discussion (40 minutes) Dr. Mark Clampin, Astrophysics Division Director/NASA-SMD Dr. Chris Smith, Interim Division Director/NSF-MPS-AST Dr. Kathy Turner, Cosmic Frontier Program Manager/DOE-HEP		
12:50 PM	Break (10 minutes)		
1:00 PM	<b>Update from NSF AST</b> (45-minute presentation)	Dr. Chris Smith Interim Division Director/NSF-MPS-AST	
1:45 PM	<b>NSF AST Q&amp;A</b> (45-minute discussion period)	Dr. Chris Smith Interim Division Director/NSF-MPS-AST	
2:30 PM	Break (15 minutes)		
2:45 PM	Update from DOE Cosmic Frontier (45-minute presentation)	Dr. Kathy Turner Cosmic Frontier Program Manager/DOE-HEP	
3:30 PM	<b>DOE Cosmic Frontier Q&amp;A</b> (45-minute discussion period)	Dr. Kathy Turner Cosmic Frontier Program Manager/DOE-HEP	
4:15 PM	Break (15 minutes)		

# COMMITTEE ON ASTRONOMY AND ASTROPHYSICS MARCH 18-20, 2024

4:30 PM Update from AAS COMPASSE (40-minute presentation & 20-minute discussion period) Dr. Teznie Pugh AAS COMPASSE Co-Chair Dr. Josh Reding AAS COMPASSSE Member

5:30 PM Meeting Adjourns to Executive Session

## COMMITTEE ON ASTRONOMY AND ASTROPHYSICS MARCH 18-20, 2024

## TUESDAY, MARCH 19, 2024 IN THE AUDITORIUM

PLENARY SESSION

Livestream Link: https://vimeo.com/event/4096317

**CLICK HERE TO JOIN** 

Opening Session: Introductions and NASA, NSF, and NOAA Science Program Update				
9:00 AM	Welcome	<b>Mr. Jim Crocker</b> SSB Vice Chair		
9:00 AM	Update from the NASA Deputy Administrator (20-minute address)	Col. Pamela Melroy (USAF, ret.) NASA Deputy Administrator		
9:20 AM	NASA Science Mission Directorate (SMD) Overview (30-minute presentation and 30-minute discussion)	<b>Dr. Nicola Fox</b> Assoc. Administrator NASA-SMD		
10:20 AM	Break			
10:40 AM	National Science Foundation (NSF)Program UpdateDivis(20-minute presentation and 10-minute discussion)	<b>Dr. Saul Gonzalez</b> tion Director, Mathematical and Physical Sciences (MPS) Division of Physics NSF		
11:10 AM	National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) Program Update (20-minute presentation and 10-minute discussion)	<b>Dr. Stephen Volz</b> Assistant Administrator for Satellite and Information Services, NESDIS, NOAA		
11:40 AM	Update on the U.S. Space Council User Advisory Gro (15-minute presentation and 5-minute discussion)	<b>Dup (UAG)</b> President and CEO Challenger Center		
12:00 PM	U.S. Department of State Update on Space Policy (20-minute presentation and 10-minute discussion)	<b>Ms. Valda Vikmanis Keller</b> Director, Office of Space Affairs Bureau of Oceans and International Environmental and Scientific Affairs U.S. State Department		
12:30 PM	Working Lunch for Members, Speakers, and Invited Guests in the Great Hall			
International Partners Presentations				
1:30 PM	European Space Agency (ESA) Program Science Hig (25-minute presentation and 10-minute discussion)	hlights Dr. Carole Mundell Director of Science, ESA		
2:05 PM	European Space Agency (ESA) Exploration Program (25-minute presentation and 10-minute discussion)	<b>Dr. Daniel Neuenschwander</b> Director of Exploration, ESA		

## COMMITTEE ON ASTRONOMY AND ASTROPHYSICS MARCH 18-20, 2024

2:40 PM	Japanese Aerospace Exploration Agency (JAXA) Science Highlights (25-minute presentation and 10-minute discussion)	<b>Dr. Hitoshi Kuninaka</b> Director General, JAXA
3:15 PM	Break	
3:45 PM	Chinese National Space Science Center (NSSC) Science Highlights (25-minute presentation and 10-minute discussion)	<b>Prof. Dong Xiaolong</b> Deputy Director, NSSC
4:20 PM	Indian Space Research Organisation (ISRO) Update (25-minute presentation and 10-minute discussion)	<b>Mr. Krunal Joshi</b> Counsellor, Space Embassy of India
4:55 PM	Space Law: Challenges and Predictions (25-minute presentation and 15-minute discussion)	<b>Prof. Frans Von der Dunk</b> Harvey & Susan Perlman Alumni and Othmer Professor of Space Law University of Nebraska-Lincoln
5:30 PM	Plenary Session Adjourns for the Day	

Early Results from JWST

#### WEDNESDAY, MARCH 20, 2024 IN ROOM 250

#### **OPEN SESSION**

10:00 AM

Livestream Link: https://vimeo.com/event/4088806

CLICK HERE TO JOIN

Dr. Jane Rigby JWST Senior Project Scientist

**Dr. Karsten Heeger** 

**Deputy Chair of P5** 

- 10:45 AM
   P5 Overview: Relation to Astro2020 (30-minute presentation & 15-minute discussion period)
- 11:30 AM Break (15 minutes)
- 11:45 AMAAS Public Policy: Astro2020 Advocacy<br/>(30-minute presentation & 15-minute discussion period)Dr. Bethany Johns<br/>Deputy Director, AAS Public Policy
- 12:30 PM Working Lunch for Members, Speakers, Registered Guests, and Staff (60 minutes) Great Hall
- **1:30 PM Policies and Practices of Access to Observing Time and Data** (30-minute presentation & 15-minute discussion period)

(30-minute presentation & 15-minute discussion period)

Prof. Xavier Barcons ESO Director General

#### Joint Session with CAPS in Room 120

#### **OPEN SESSION**

Livestream Link: https://vimeo.com/event/4088811

**CLICK HERE TO JOIN** 

- 2:15 PM CAA-CAPS Joint Session: Science on the Moon Dr. Brad Bailey (35-minute presentation & 25-minute discussion period) Assistant Deputy Associate Administrator for Exploration, NASA HQ
- 3:15 PM MEETING ADJOURNS

## COMMITTEE ON ASTRONOMY AND ASTROPHYSICS MARCH 18-20, 2024

## **IMPORTANT NOTES**

#### **Presenters:**

- Please do not include unpublished data, ITAR-controlled or sensitive information in your presentation.
- A National Academies Board staff member will ask you to sign a form before the meeting allowing us permission to use your likeness and presentation for our livestream video, which will be posted on our Board website after the meeting. Please get in touch with us before the meeting if you have any concerns about this usage.

#### **Members and Presenters:**

- Remote access will be provided through Zoom. This will allow you to participate in the meeting even if you can't be physically present.
- Please note that Zoom allows audio and any materials exchanged or viewed during the session to be recorded and shared.
- By participating in this activity, you agree to let your voice, likeness, and any materials you provide be recorded for use and dissemination. This includes any language, format, or media now known or later devised.
- You release the National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine from any and all claims, liability, or damages arising from any such use. If you disagree, please do not join the session.

#### Members of the General Public:

- Remote access will be provided through a live stream on Vimeo. This will also be publicly available and posted on the Board website. You do not need to register.

Thank you all for your cooperation, and we look forward to a successful meeting.