# Meeting of Experts on NASA's Hi-Rate Composite Aircraft Manufacturing (HiCAM) Project Partnership & Acquisition Strategy

### April 21-22, 2021 Noon to 4pm (all times Eastern)

## Agenda

### Day 1 – April 21

Alan Angleman, National Academies, will moderate all discussion periods

12:00pm	Welcome and Introductions	Colleen Hartman / Alan
(10 min)	Meeting Process	Angleman, ASEB
12:10pm	Meeting Objectives	Jimmy Kenyon, NASA
(10 min)		
12:20pm	Context & Overview of the HiCAM Project	Jimmy Kenyon, NASA
(60 min <i>,</i> 45 min	NASA Sustainable Flight National Partnership Strategy	Rick Young, NASA
briefing, 15 min discussion)	NASA HiCAM Project Overview	
1:20pm (40 min, 25 min briefing, 15 min discussion)	NASA Contracting and Procurement Mechanisms (Contracts, Space Act Agreements, Grants, etc.) What contracting and procurement mechanisms are available to NASA and how could these facilitate or impede the establishment of partnerships needed to achieve HiCAM project objectives?	Matthew Schoewe, NASA
2:00pm (20 min)	Break	
2:20pm	Partnership Objectives and Considerations	Rick Young, NASA
(35 min, 15 min briefing, 20 min discussion)	What are the potential benefits to establishing public- private partnerships: to the government and to the private organizations involved?	
	What key considerations are important to the structuring of public private partnerships?	
	<ul><li>Intellectual property</li><li>Others?</li></ul>	
	What other partnership approaches should be considered and what factors are important for those?	
2:55pm	Case Study, NASA	Rick Young, NASA
(55 min, 25 min talk 30 min discussion)	Advanced Composites Consortium (ACC)	Zach Wright, NASA
	What lessons learned does this project provide regarding	
	contracting mechanisms, benefits, and considerations as	
	they apply to the HiCAM project? To what extent could it	
	serve as a model for HiCAM public-private partnerships?	
3:50pm	Day 1 Wrap-Up	Alan Angleman, ASEB
(10 min)	Day 2 Preview	Jimmy Kenyon, NASA
4:00pm	Adjourn	

# Day 2 – April 22

12:00pm (10 min)	Review of Day 1 and Day 2 Objectives	Colleen Hartman / Alan Angleman, ASEB
12:10pm (40 min, 20 min talk 20 min discussion)	<ul> <li>Case Study, NASA: Example of Direct Contract Procurement (via Request for Proposals or Broad Agency Announcement process)</li> <li>NASA Environmentally Responsible Aviation (ERA) Project</li> <li>What lessons learned does this project provide regarding contracting mechanisms, benefits, and considerations as they apply to the HiCAM project?</li> </ul>	Fay Collier, NASA
12:50pm (60 min, 15 min talk on CLEEN, 15 min talk on ASCENT, 30 min discussion) 1:50pm	<ul> <li>Case Studies, FAA</li> <li>FAA Continuous Lower Energy, Emissions and Noise (CLEEN) Consortium</li> <li>FAA Aviation Sustainability Center (ASCENT) Centers of Excellence</li> <li>What lessons learned do these projects provide regarding contracting mechanisms, benefits, and considerations as they apply to the HiCAM project?</li> <li>Break</li> </ul>	Jim Hileman, FAA Levent Ileri, FAA
(20 min) 2:10 pm (70 min)	General Discussion of all the Invited Experts and Speakers* 1. What partnership objectives are reasonable and make sense for HiCAM? 2. How can key considerations be addressed in structuring a public-private partnership or other partnership approaches that may be considered? 3. What contracting and procurement mechanisms are likely to be most effective in achieving partnership objectives and addressing key considerations?	Alan Angleman, ASEB
3:20pm (30 min)	Final Comments by Participants: Around the Room	Alan Angleman, ASEB
3:50pm (10 min)	Wrap-Up	Alan Angleman, ASEB, and Jimmy Kenyon, NASA
4:00pm	Adjourn	

\* All speakers have been invited to participate in the General Discussion, based on availability, to answer questions or provide additional information as needed to facilitate discussion by the invited Experts.

#### Speakers

Dr. Jimmy Kenyon, Director, Advanced Air Vehicles Program, Aeronautics Research Mission Directorate, NASA

Dr. Rick Young, Project Manager, Hi-Rate Composite Aircraft Manufacturing Project, NASA

Mr. Matthew Schoewe, Lead Contracting Officer, Research & Space Operations Branch, NASA Glenn Research Center

Mr. Zach Wright, Contracting Officer, Research & Development Contracting Branch, NASA Langley Research Center

Dr. Fay Collier, Associate Director for Flight Strategy, Integrated Aviation Systems Program, NASA

Dr. Jim Hileman, Chief Scientific and Technical Advisor for Environment & Energy, FAA

Mr. Levent Ileri, CLEEN Program Manager, FAA

#### **National Academies**

Mr. Alan Angleman, Senior Program Officer, Aeronautics and Space Engineering Board

Dr. Colleen Hartman, Director for Space and Aeronautics, Aeronautics and Space Engineering Board