Sciences Engineering Medicine

INNOVATIVE DATA SCIENCE APPROACHES TO ASSESS SUICIDE RISK IN INDIVIDUALS, POPULATIONS, AND COMMUNITIES: CURRENT PRACTICES, OPPORTUNITIES, AND RISKS

A VIRTUAL WORKSHOP

FINAL AGENDA

WEBINAR 3: OPPORTUNITIES FOR ACTION JUNE 30, 2022 11:00AM—4:00PM ET		
WELCOME FROM THE FORUM ON MENTAL HEALTH AND SUBSTANCE USE DISORDERS		
11:00 AM (10-minutes)	Benjamin Miller, PsyD President Well Being Trust Planning Committee Co-Chair	
INTRODUCTION		
11:10 AM	Greg Simon, MD, MPH Senior Investigator Kaiser Permanente Washington Health Research Institute Planning Committee Member	
SESSION 1 OPPORTUNITIES FOR ACTION: RESEARCHERS PERSPECTIVE ON SUICIDE RISK ASSESSMENT AND RESPONSE		
11:15 AM	Moderator: Greg Simon, MD, MPH Planning Committee Member 11:15 AM GenZ Perspectives on Mental Health: Questions to Drive Youth- Centric Technology Approaches (15-minutes)	

Sciences Engineering Medicine

Jana Haritatos, PhD

Chief Science Officer

Hopelab

11:30 AM | Overcoming data bias in leveraging AI/ML algorithms to advance suicide risk assessment and response (15-minutes)

Rayid Ghani, MS

Professor, School of Computer Science Heinz College of Information Systems and Public Policy Carnegie Mellon University

11:45 AM | Data requirements, including de-identified population-level data, to produce real-time or more timely information to identify individuals, groups, communities, and populations at risk for suicide (15-minutes)

Glen Coppersmith, PhD

Chief Data Officer

SonderMind

Planning Committee Member

12: 00 PM | AUDIENCE Q&A

Moderator:

Greg Simon, MD, MPH

Planning Committee Member

Panelists:

Jana Haritatos, PhD

Chief Science Officer

Hopelab

Rayid Ghani, MS

Professor, School of Computer Science Heinz College of Information Systems and Public Policy Carnegie Mellon University

Glen Coppersmith, PhD

Chief Data Officer

SonderMind

Planning Committee Member

12:30 PM

BREAK (30-minutes)

SESSION 2

Sciences Engineering Medicine

OPPORTUNITIES FOR ACTION: INDUSTRY PERSPECTIVES ON SUICIDE PREVENTION EFFORTS AND COLLABORATIONS

Moderator:

Jonathan Goldfinger, MD, MPH, FAAP

Founder, CEO Goldfinger Health

1:05 PM | Using technology to help millions of at-risk individuals online (15-minutes)

Robert Morris, PhD

Co-founder

Koko

1:20 PM | Leveraging today's tech business models as tools to provide valuable insights for suicide interventions (15-minutes)

Nick Allen, PhD

Co-Founder and CEO

Ksana Health

Director, Center for Digital Mental Health

University of Oregon

1:00 PM

1:35 PM | Expert- and partner-informed strategies to improve helpfulness to users in crisis (15-minutes)

Megan Jones Bell, PsyD

Clinical Director

Consumer and Mental Health Director

Google

1:50 PM | AUDIENCE Q&A

Moderator:

Jonathan Goldfinger, MD, MPH, FAAP

Founder, CEO

Goldfinger Health

Panelists:

Robert Morris, PhD

Co-founder

Koko

Nick Allen, PhD

Co-Founder and CEO

Ksana Health

Director, Center for Digital Mental Health

Sciences Engineering Medicine

University of Oregon

Megan Jones Bell, PsyD

Clinical Director

Consumer and Mental Health Director

Google

SESSION 3 OPPORTUNITIES FOR ACTION: PUBLIC HEALTH POLICIES

Moderator:

2:15 PM | Bart Andrews, PhD

Vice President, Clinical Practice/Evaluation

Behavioral Health Response

2:20 PM | Opportunities for public health policy to enhance effective detection and response to suicide risk (20-minutes)

Colin Walsh, MD, MA, FAMIA

Associate Professor

Biomedical Informatics, Medicine, and Psychiatry

Vanderbilt University

2:15 PM

2:40 PM | Twenty-first Century Policy Solutions for Twenty-first Century Problems (20-minutes)

Kacie Kelly, MS

Chief Innovation Officer

Meadows Mental Health Policy Institute

3:00 PM | State level policies to advance suicide risk assessment and response (20-minutes)

Jonathan Sherin, MD, PhD

Director

Los Angeles County Department of Mental Health

3:20 PM | AUDIENCE Q&A

Moderator:

Bart Andrews, PhD

Vice President, Clinical Practice/Evaluation

Sciences Engineering Medicine

	Behavioral Health Response
	Panelists: Colin Walsh, MD, MA, FAMIA Associate Professor Biomedical Informatics, Medicine, and Psychiatry Vanderbilt University
	Kacie Kelly, MS Chief Innovation Officer Meadows Mental Health Policy Institute Jonathan Sherin, MD, PhD Director Los Angeles County Department of Mental Health
CLOSING REMARKS	
3:45 PM (15-minutes)	3:00 PM Sean Joe, PhD Benjamin E. Youngdahl Professor of Social Development Washington University in St. Louis Planning Committee Co-Chair
4:00 PM	ADJOURN

Workshop Planning Committee | This workshop was organized by the following experts: Benjamin Miller, Well Being Trust (Co-chair); Sean Joe, Washington University in St. Louis, (Co-chair); Patricia Areán, University of Washington; Colleen Carr, National Action Alliance for Suicide Prevention; Glen Coppersmith, SonderMind; John McCarthy, Department of Veterans Affairs, Gregory Simon, Kaiser Permanente Washington Health Research Institute; Ayah Zirikly, Johns Hopkins University