

Committee on Biological and Physical Sciences in Space Fall 2024 Meeting

October 8-10, 2024

Hybrid Meeting - Public Agenda

Arnold & Mabel Beckman Center, 100 Academy Way Irvine, CA | The Board Room

All Times are in PDT

TUESDAY, OCTOBER 8, 2024

EXECUTIVE SESSION

9:50 AM Meeting Adjourns to Open Session; Break (10 minutes)

OPEN SESSION

Remote Access: https://vimeo.com/event/4538315

10:00 AM	NASA BPS Update (30 minute presentation & 30 minute discussion period)	Lisa Carnell, NASA & Diana Ly, NASA
11:00 AM	NASA BPS Space Biology Program, "Precision Health" Goal Update (20 minute presentation & 10 minute discussion period)	Lynn Harrison, NASA (virtual)
11:30 AM	NASA BPS Space Biology Program, "Space Crops" Goal Update (20 minute presentation & 10 minute discussion period)	Elison Blancaflor, NASA (virtual)
12:00 PM	Working Lunch for Members, Speakers, and Staff (60 minutes)	
1:00 PM	NASA BPS Physical Sciences Program, "Foundations" Goal Update (30 minute presentation & 15 minute discussion period)	Brad Carpenter, NASA
1:45 PM	NASA BPS Fundamental Physics Program "Quantum Leaps" Goal Update (20 minute presentation & 10 minute discussion period)	Mike Robinson, NASA (virtual)
2:15 PM	Break (30 minutes)	

CBPSS Fall 2024 Meeting October 8-10, 2024

2:45 PM Panel: Transitioning from the ISS to Commercial Platforms

(30 minute presentations & 45 minute discussion period)

Moderator: Jana Stoudemire, CBPSS Member

Panelists: Kirt Costello, NASA

Robyn Gatens, NASA (virtual) Francisco Cordova, CASIS (virtual)

5:00 PM Meeting Adjourns to Executive Session (Committee and Staff Only)

WEDNESDAY, OCTOBER 9, 2024

EXECUTIVE SESSION

10:00 AM Meeting Adjourns to Open Session; Break (30 minutes)

OPEN SESSION

Remote Access: https://vimeo.com/event/4538319

10:30 AM Retrospective on Blue Origin Flight NS-26 Rob Ferl (virtual) & Anna-Lisa Paul

(45 minute presentation & 15 minute discussion period)

11:30 AM NASA BPS Lunar Science Program Kevin Sato, NASA

"Space Labs" Goal Update

(30 minute presentation & 15 minute discussion period)

12:15 PM Working Lunch for Members, Speakers, and Staff (75 minutes)

1:30 PM Panel: The Science of the PFaST (Probing the Fabric of Space-Time) Campaign

(20 minute presentations & 30 minute discussion period)

Moderator: Clayton Simien, CBPSS Member Panelists: Carolyn Mercer, NASA (virtual)

Andrei Derevianko, University of Nevada, Reno (virtual)

Jason Williams, JPL

3:00 PM Break (30 minutes)

3:30 PM Panel: Working Towards MATRICES (Manufacturing mATeRials and proCEsses for

Sustainability in Space) Campaign

(20 minute presentations & 15 minute discussion period)

Moderator: Ajay Malshe, CBPSS Member

Panelists: John Vickers, NASA

Danielle Wood, MIT (virtual; recorded)

4:30 PM Panel: Enabling the Study of Polar Radiation of Model Organisms

(20 minute presentations & 20 minute discussion period)

Moderator: Martha Hotz Vitaterna, CBPSS

Member Panelists: Michael Pecaut, Loma Linda University

William Gerstenmaier, SpaceX

5:30 PM Meeting Adjourns to Executive Session (Committee and Staff Only)

University of Florida

CBPSS Fall 2024 Meeting October 8-10, 2024

Committee on Biological and Physical Sciences in Space Website: https://www.nationalacademies.org/our-work/committee-on-biological-and-physical-sciences-in-space